post

Áčko porazilo Xaverov. Tři body vykouzlila Stonawskiho levačka

Souboj o naději na setrvání v soutěži mezi áčkem Čechie a Xaverovem měl nádech opatrného zápasu, ve kterém rozhoduje jediná branka. A tu jsme vstřelili v infarktovém závěru.

Domácí trenérský štáb se musel na poslední chvíli vypořádat s několika změnami v sestavě. V týdnu odcestoval směr Ukrajina jarní kanonýr Krivtsov, těsně před zápasem se pak ze zubařského křesla omluvil Jevtějev. Základní jedenáctka Uhříněvsi tedy doznala několika změn, z nichž nejvíce zaujala improvizace na stoperu, kde se představil Smrčka, v předchozím sportovním životě čistokrevný brankář. V základní sestavě tak s nadsázkou nastoupili brankáři tři, kromě Jevčáka a zmíněného Smrčky ještě jeho mladší bratr Adam, který se z branky do pole vysunul před několika málo lety.

Xaverov, podporován čtyřmi freneticky fandícími fanoušky, nastoupil ve velmi zkušené sestavě a se stejným taktickým úmyslem jako domácí. Tedy nikam nespěchat a hrát ze zabezpečené obrany pod heslem „kdo nedostane gól, neprohraje“.

První poločas tak nenabídl nijak atraktivní podívanou. Ujmout vedení se mohla Čechie po tradiční zbrani, dlouhém autu Kovaříka. Jeho „hod koulí do dálky“ poslal z první do malého vápna Adam Smrčka přímo na hlavu volného Boubína, jeho hlavičku ale nohou vyrazil hostující gólman Procházka. Deset minut před koncem poločasu se dostal k úniku po lajně pravý bek Fiala a našel zpětným polovysokým centrem Hrubého, jehož zakončení z první s námahou vyrazil opět Procházka. Další náznaky šancí zůstaly nevyužity před branami velkého vápna, a tak se šlo do kabin bez branek.

Druhá pětačtyřicetiminutovka přinesla podobný obraz hry s tím, že loženky se dočkal hostující Xaverov. Ten se ve druhém dějství dostával více do hry díky standardkám, ty mu ale velkou šanci nepřinesly. Čechie se i díky nuceným střídáním tolik do hry nedostávala, a protože byla před zápasem v tabulce o dva body hůře postaveným týmem, otevírala hru. A s tou, jak známo, přichází brejky soupeře. První z nich přišel po ztrátě Stonawskiho, kdy potáhl míč Boev. Jeho přihrávka pod sebe našla ve vápně jen z druhé vlny nabíhajícího záložníka Xaverova. Ten naštěstí branku minul.

Tu největší šanci si hosté vytvořili dvě minuty před koncem řádné hrací doby, kdy po přihrávce z pravé strany měl před sebou prázdnou branku Kaucký, ale z hranice penalty přestřelil. Trest ve stylu nedáš, dostaneš přinesl Stonawski, který v nastavení potáhl míč z pravého křídla po hranici vápna na střed a vypálil slabší levačkou. Střela letěla jako šíp vystřelený z kuše, brnkla o vzdálenější tyč a po anglicku se odrazila do šibenice.

Zakončení alá Messi přineslo áčku tři důležité body, které ho udržely ve hře o záchranu. Ta pokračuje příští sobotu v 17:00 v Kunraticích, kde se setkáme s řadou bývalých spoluhráčů.

Čechie Uhříněves – Xaverov Horní Počernice 1:0

Branka: 91. Stonawski

Sestava:

Jevčák – Fiala, J. Smrčka (64. Stojka), Fabián, Presl – Stonawski, Hrubý, Kovařík, A. Smrčka, Cabrnoch (75. Kment) – Boubín (84. Hlava)